Winkelmand

Je winkelmand is op dit moment leeg, klik op 'verder winkelen' om naar de webshop te gaan om producten te bestellen.

    Altijd op de hoogte van onze nieuwtjes en aanbiedingen! Klik hier om lid te worden van onze nieuwsbrief.

    Draai je apparaat alsjeblieft naar horizontale positie

    Let op! de instellingen van jouw apparaat moeten dit wel toestaan Draai je apparaat naar horizontale positie

    Heerlijk hè die geur van vers gebakken speculaas. Dit doet denken aan de herfst, aan gezellige avonden met familie bij de openhaard, aan een lekkere mok koffie of thee, aan genieten. Een echte goede speculaas herken je aan de brosheid en de smakelijke geur. 

    Geschiedens van Speculaas

    opa-s-dikke-speculaas-2-(medium)

    Vroeger werd de speculaaskoek gebakken om aan de goden te offeren. Deze koek had toen nog niet de specifieke speculaaskruiden smaak. De Germanen offerden de koeken en broden bij een heilige eik. Meestal stond daar een afbeelding op van dieren. Ook in de Rooms Katholieke kerk offerden ze deze koeken maar dan met de afbeelding van heiligen erop. Ook Sinterklaas werd erop afgebeeld. Dit was een man die geliefd was omdat hij veel aan de arme mensen uideelden.

    In onze speculaaskruiden zitten de volgende specerijen: Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, piment, koriander, foelie en kardamom. 
    In de 17e eeuw kwamen al deze kruiden naar Nederland. Amsterdam werd de opslagplaats voor veel soorten kruiden van Europa. Door de grote aantallen werden de kruiden ook goedkoper. Daardoor gingen veel bakkers recepten uitproberen en zo ontstond de mix van kruiden waarvan wij nu nog steeds mogen smullen. In die tijd werden de speculaasjes alleen maar gegeten in het najaar. Nu zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. Toch is het opvallend om te zien dat nog steeds in het najaar veel meer speculaas word gegeten. Een mooie traditie om in ere te houden.

    Speculaas in de 19e eeuw

    Vanaf de 19e eeuw werden er machines uitgevonden zodat niet alle speculaasjes meer met de hand gemaakt hoefde te worden. Met de hand gemaakte speculaasjes zijn wel mooier. De afbeelding is veel beter te zien en fijner. Doordat de machines het werk overnamen moest het recept van het deeg ook iets aangepast worden. Er werd wat meer boter bij gedaan zodat het deeg wat soepeler door de machine kon glijden. Voordeel van de machine was we dat het speculaasje een stuk goedkoper werd omdat er veel meer in dezelfde tijd gemaakt konden worden.

    Het deeg wordt uitgerold in speciale speculaasvormen, veelal houten vormen met een uitgesneden afbeelding erin. Denk aan de molen speculaasjes.

    Na deze informatie word het nu tijd voor een bakkie koffie met... precies, een heerlijk speculaasje.