Winkelmand

Je winkelmand is op dit moment leeg, klik op 'verder winkelen' om naar de webshop te gaan om producten te bestellen.

    Altijd op de hoogte van onze nieuwtjes en aanbiedingen! Klik hier om lid te worden van onze nieuwsbrief.

    Draai je apparaat alsjeblieft naar horizontale positie

    Let op! de instellingen van jouw apparaat moeten dit wel toestaan Draai je apparaat naar horizontale positie
    Janny de Kuiper

    Tussen het brood en de pompoenen: ‘’Wat wil je dan nog meer?’’

    Janny de Kuiper (53) staat inmiddels al 12,5 jaar in de winkel bij van der Grijn. De goedlachse Giessenburgse is ondertussen een vast gezicht in de bakkerij aan de dorpsstraat. Als aanspreekpunt voor de klanten, maar uiteraard ook als bakker vult ze haar dagen met veel plezier: ‘’Het is altijd zo weer laat.’’

    Per toeval kwam ze ruim een decennia geleden bij van der Grijn terecht: ‘’Ik deed er altijd al wel m’n boodschappen, maar op een dag stond er een bordje met ‘personeel gezocht’. Dat was dan voor de vrijdag en één keer in de twee weken op zaterdag. Dat leek me wel wat. Zo ben ik er begonnen.’’

    Toch was het bakkersvak haar niet vreemd: ‘’Dat heb ik altijd al wel erg leuk gevonden. Ik heb dertig jaar geleden ook al bij een bakker gewerkt, zo’n zes jaar.’’

    Ook in haar vrije tijd wil ze nog wel eens aan de slag gaan: ‘’Vooral in de winter bak ik wel veel. In de zomer zijn we altijd buiten. Ik moet wel toegeven dat het bakken iets minder is geworden nu ik zelf bij een bakker werk. Dan neem je misschien gewoon een keer wat mee, maar het blijft natuurlijk wel heel leuk.’’ Haar eigen voorkeur uit de winkel heeft ze wel: ‘’Ik vind vooral het MonChou gebakje lekker, of de Grijnelaar. Ik vind gebak toch wel het lekkerst.’’

    Naast af en toe in de winkels in Hoog-Dalem en het Piazza Center bij te springen, is ze vooral te vinden in de winkel in haar woonplaats Giessenburg. Het lokale spreekt haar erg aan: ‘’Dat vind ik eigenlijk wel het leukste, omdat ik er zelf ook woon. Je hebt veel contact met de klanten, maar ik ken ze ook. Het is toch een beetje mijn omgeving.’’

    Aan iets anders doen hoeft ze dan ook niet te denken: ‘’Ik vind dit altijd gewoon erg leuk werk. Ik geloof niet dat ik ooit nog iets anders ga bedenken. Ik heb ook nog niet eerder ergens al zo lang gewerkt. Ik heb het prima naar m’n zin. Het is gezellig, leuk en lekker dichtbij, wat wil je dan nog meer?’’

    Gezellige tijd:

    Hoewel ze aangeeft een zomermens te zijn, ziet ze niet op tegen de komende periode: ‘’Ik vind de winter wel leuk, maar dan voornamelijk om te schaatsen op de Giessen. Het moet wel écht winter zijn. Dat vind ik het lekkerst.’’ Met name in de bakkerij kijkt ze uit naar de wintermaanden: ‘’Straks krijgen we natuurlijk de speculaas en amandelstaven weer. Dat is altijd leuk. Nu het donkerder en kouder wordt gaan de mensen daar al snel naar vragen. Ik vind het een gezellige tijd.’’

    Pompoenen:

    Naast haar werk bij van der Grijn heeft Janny nog een andere bezigheid: het kweken en verkopen van pompoenen. ‘’Eigenlijk is dat meer van m’n dochter. Daar is zij een paar jaar geleden mee begonnen. Heel vroeger deed m’n schoonvader het. Die had een pompoenveld. Daarna is m’n dochter het van lieverlee over gaan nemen. Die heeft ook echt wel groene vingers. Daar help ik dan wel eens bij mee. Oogsten, schoonmaken, in de kraam leggen, het is gewoon heel leuk.’’

    Vooral rond deze tijd van het jaar is het druk met de verkoop: ‘’Het is wel echt een herfstding. Mensen leggen het binnen neer of buiten op een tafel. Het ziet er altijd wel leuk uit met die kleuren. Eerst lag de straat vol met onze voorraad, maar daar is nu al een hoop van verkocht.’’

    Daarnaast blijft de voorraad niet alleen beperkt tot sierpompoenen: ‘’We hebben nu ook eetbare pompoenen. Daar werd vorig jaar om gevraagd, dus dat hebben we nu voor het eerst gedaan. Je kan er van alles van maken.’’ Naast de bekende pompoensoep is het voor veel meer gerechten te gebruiken. Zelfs op brood is het een echte lekkernij. Als tip geef ik het recept mee van een broodje pompoen. "Echt aan te bevelen om dat eens te maken."

    Klik hier om naar het recept te gaan!

    broodje_pompoen

    Bekijk ook de andere interviews!