Winkelmand

Je winkelmand is op dit moment leeg, klik op 'verder winkelen' om naar de webshop te gaan om producten te bestellen.

    Altijd op de hoogte van onze nieuwtjes en aanbiedingen! Klik hier om lid te worden van onze nieuwsbrief.

    Draai je apparaat alsjeblieft naar horizontale positie

    Let op! de instellingen van jouw apparaat moeten dit wel toestaan Draai je apparaat naar horizontale positie

    Wat zijn nu eigenlijk gluten? Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de meeste graansoorten. Zoals tarwe, rogge, spelt en gerst.

    Wat doen gluten in brood?

    Bij het kneden van brooddeeg vormen de glutenproteïnes een netwerk, dat de stevigheid en malsheid geeft aan een brood. Gluten zorgt ervoor dat het deeg de bij het rijsproces vrijkomende koolstofdioxide of koolzuurgas in het deeg kan vasthouden. Zo ontstaan kamertjes waardoor het brood kan rijzen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere broodsoorten, zoals volkorenbrood, rozijnenbrood of brood met veel zaden en pitten. Het gluten vormt namelijk het skelet van het brood, dus moet het de vulling goed kunnen dragen. Na het bakken zorgt het gestolde gluten ervoor, dat het eindproduct zijn vorm behoudt. Gluten zitten niet alleen in brood maar ook in pasta, koekjes, kant en klaar maaltijden, sauzen enz.

    wat doet gluten in brood

    Wat is Coeliakie?

    Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je echt intolerant bent voor gluten en deze het lichaam niet kunnen verdragen Bij coeliakie irriteren en beschadigen de gluten het slijmvlies van de dunne darm. De darm kan de voedingsstoffen daardoor niet goed opnemen. Vaak leidt dit tot buikkrampen, diarree of juist verstopping. Op den duur ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen, bloedarmoede en botontkalking. Als er glutenvrij gegeten wordt kunnen de darmen zich weer herstellen. Elk spoortje van gluten kan de dunne darm namelijk opnieuw beschadigen. Coeliakie komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter de darm kan herstellen. Levenslang glutenvrij eten blijft echter noodzakelijk.

    Wij kopen ons assortiment glutenvrije producten in bij een bevriende bakker die een glutenvrije bakkerij heeft. Zijn vrouw heeft coeliakie en maakt met passie zijn producten. Zo weten we zeker dat de producten echt glutenvrij zijn.